perjantai 22. toukokuuta 2015


Tshokken tapaus

asiakirjojen pohjalta laatinut J. Niemelä


Bolsevikit järjestivät Venäjän valtionpankin ryöstön 1906

Monimurhaaja Tshokke tappoi poliiseja
Tampereen raatihuoneella

Tampere oli monta kertaa vuosisadan alkupuolen kuohuttavien tapahtumien näyttämönä. Eräs surullisenkuuluisa on ns. Tshokken tapaus, jossa yksi Venäjän valtionpankin ryöstäjistä päätyi murhatöihin Tampereen raatihuoneella maaliskuussa 1906.

Karmea episodi vaati kolme kuolonuhria ja seitsemän haavoittunutta. Ryöstäjä ja murhamies ehti istua neljä vuotta hänelle langetettua kolminkertaista elinkautista ennen kuin hän kuoli keuhkotautiin. Pankkiryöstön rahoista suurin osa päätyi Venäjän bolsevikeille. Tapaus herätti kaupungissa levottomuutta jo muutoinkin suurlakon jälkeisissä epävakaisissa oloissa.

Tämä on karu kertomus mielipuolisesta tapahtumasarjasta, jossa ei ole mitään hyvää.
Jupakkaan liittyen näette harvinaisia vanhoja valokuvia.Maanantaina helmikuun 26. päivänä vuonna 1906 iltapäivällä kello kahden maissa viitisentoista latvialaista bandiittia tunkeutui Venäjän valtionpankin Helsingin haarakonttoriin. Yksi rosvoista veti pankkisalissa esiin pistoolin, kohotti sen ja huudahti:

– Vallankumouksellisten toimeenpanevan komitean nimessä olette kaikki pidätetyt! Yksikään ei saa liikahtaa paikaltaan. Nostakaa kätenne ylös!
Pankin vahtimestari kirjoitti kuolemantuomionsa. Hän tempasi seinältä miekan ja ryntäsi kohti kriminaaleja, jotka ampuivat useita laukauksia häneen sekä lopuksi varmistivat verityönsä tikareilla. Saaliiksi kopla sai Venäjän ja Suomen rahaa yhteensä yli 170 000 ruplan edestä.


© Jari P. A. Niemelä 1998-2015

Mainittakoon, että lähteistä kaikista eloisin ja seikkaperäisin kuvaus Tshokken tapauksesta on E. J. Relanderin kirjoitus vuodelta 1948. Erityisesti sen antimia olen käyttänyt elävöittämään jupakan ydinjuonta. Käytetyt lähteet (lehdet ja kirjat):
  • Anero, Eeva: Eräs Tshokken tapaukseen liittynyt välikohtaus (Tammerkoski 4/88)
  • Autere, Paavo: Dramaattinen iltapäivä Tampereella (Tammerkoski 3/72)
  • Jutikkala, Eino: Tampereen historia III (Tampere 1979)
  • Järvelä, Ari: Tampereen raatihuone (Tampere 1990)
  • Keskinen, Pentti: Olipa kerran Tampereella (Tampere-Seura 1997)
  • Kujala, Antti: Lenin ja Suomi talvella ja keväällä 1906 (teoksessa Lenin ja Suomi osa I, Helsinki 1987)
  • Pohjola, Kaisa: Herrasväki käveli Espiksellä ja lapset leikkivät ”kotia” (Tammerkoski 3/64)
  • Relander, E. J.: Tschokken verinäytelmä Tampereella v. 1906 (Tammerkoski 3/48)
  • Viikari, Aimo: Järjestysmies Tihlmanista korttelipoliisiin, Tampereen poliisilaitos 1891-1991 (Tampere 1991)Tämä sivu on avattu 18.3.1998 ja täydennetty 22.5.2015. Kirjoitusta voi lainata vapaasti mainitsemalla kirjoittajan ja lähteen (www-sivun osoite tai linkki). Palautetta pyydän lähettämään: jari.niemela2(at)saunalahti.fi

Muistakaa myös Tampereen historian verkkojulkaisu Sattumuksia Mansesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti